23 Nisan 2012 Pazartesi

YÜKSELME DÖNEMİ

II. MEHMET DÖNEMİ 




FATİH SULTAN MEHMET HAN




SİYASİ GELİŞMELER
İstanbul feth edilmiştir.İlk kez altın para basılmıştır.Kapıkulu askerlerine bahşiş dağıtımı yasallanmıştır.


DİĞER GELİŞMELER
Topkapı sarayı inşa edilmiştir.Rumeli hisarı yaptırılmıştır.Sahnı sema medresesi açılmıştır.Fatih kanun namesi hazırlanmıştır.


FATİH KANUNNAMESİ

RUMELİ HİSARI

TOPKAPI SARAYI




II.BAYEZİT DÖNEMİ








SİYASİ GELİŞMELER
Cem sultan ile iktidar kavgası yaşanmıştır.Şahkulu ayaklanması çıkmıştır.Osmanlı memlük savaşları yaşanmıştır.Osmanlı devletindeki yükselme döneminde durağanlığa neden olmuştur.






I.SELİM DÖNEMİ
YAVUZ SULTAN SELİM


SİYASİ GELİŞMELER
Yeni çerilerin desteğini alarak tahta çıkan ilk padişahtır. Çaldıran savaşı kazanılmıştır.Turnadağ savaşı yapılmıştır.bu savaşla türk siyasi birliği sağlanmıştır.Rinadiye ve mercıdabık savaşları yapılmıştır.
DİĞER GELİŞMELER
Kutsal emanetler istanbula getirilmiştir. Halifelik makamı osmanlıya geçmiştir.Mısırdan birçok bilim adamı İstanbula getirilmiştir.
KUTSAL EMANETLER

KUTSAL EMANETLER

KUTSAL EMANETLER






I.SÜLEYMAN DÖNEMİ
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN


SİYASİ GELİŞMELER
En uzun süre tahtta kalan padişahtır.İsyanlarla uğraşmıştır ve bu isyanlar başarıyla bastırılmıştır.Maceristan osmanlı hakimiyetine girmiştir. Viyana kuşatılmıştır.almanya seferi düzenlenmiştir.Fransaya ilk kez kapitilasyonlar verilmiştir.






SOKULLU MEHMET PAŞA DÖNEMİ


SİYASİ GELİŞMELER
Sokullu mehmet paşa kanuni Selim ve Murat dönemlerinde veziri azamlık yapmıştır.Selim ve Murat dönemlerinde yönetimde etkili olmuştur.O yüzden bu döneme sokullu dönemi denilmiştir.doğu akdenizde önemli bir nokta olan kıbrıs adası alınmıştır.İnebahtı deniz savaşında osmanlı donanması yakılmıştır.Kuzey afrikanın fethi tamamlanmıştır.Süveyş kanalı ve benzeri gibi projeler faliyete geçirilmeye çalışılmış ancak başarılı olunamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder